در ژانویه سال 2015 سند استراتژی امنیت ملی دولت اوباما منتشر شد، اندیشمندان و متفکران زیادی به تحلیل و بررسی این سند پرداختهاند، هرچند عده ای از اندیشمندان اصولاً باراک اوباما را فاقد برنامه استراتژیک میدانند و صرفاً او را ادامه دهنده دکترین امنیت ملی دورهی دوم بوش میدانند (Washington post, 2011: 1) و عدهای دیگر نیز بر این باورند که اوباما دکترین مشخصی را در قبال منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا دنبال میکند؛ اما همه صاحبنظران موافقند که سیاستهای بوش ﺗﺄﺛﻳر بهسزایی بر رفتار دولت اوباما داشته است؛ برای مثال «از اولویتهای مهم دولت اول اوباما خارج کردن سربازان آمریکایی از افغانستان و عراق بود که طی چهار سال، تعداد آنها را از 180 هزار به 15 هزار رساند» (NSS, 2015: 7) «که البته مورد انتقاد برخی از کارشناسان – از جهت اینکه صرفاً واکنشی به سیاست بوش بوده و عواقب خروج از عراق بررسی نشده است – قرار گرفت» (Cordesman, 2015: 1). واضح است که اوباما مجبور بود با میراث دوران بوش دست و پنجه نرم کند؛ از این جهت، نگاه کوتاه به دوران بوش بهعنوان نقطه عزیمت این پژوهش ضروری است.
در فقدان پشتیبانی هوایی و ترابری، سربازان افغان در پاسگاهها بدون غذا و مهمات در محاصره طالبان ماندند و مواضع خود را به آن جنگجویان واگذاشتند. در یک تعریف سیاست خارجی عبارت است از راهبرد یا رشته طراحی شده عمل که به وسیله تصمیم گیرندگان یک دولت در مقابل دیگر دولت ها و واحدهای بین المللی به منظور اهداف مشخص اعمال می شود .(سید صادق حقیقت ، مبانی ، اصول و اهداف سیاست خارجی دولت اسلامی ، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ، 1385،ص 20) .بر اساس تعریف دیگر ؛ تدوین ، اجرا و ارزیابی تصمیم گیری هایی که از دیدگاه خاص همان کشور جنبه برون مرزی دارد ، را سیاست خارجی گویند .( علی اصغر کاظمی ، روابط بین الملل در تئوری و در عمل ،تهران : قومس ، 1372، ص 42 )در تعریف دیگر سیاست خارجی به آن دسته از فعالیتهای دولتی که به روابط کشوری خود فرمان یا دولتهای جداگانه و خود فرمان دیگر مربوط می شود .
از طرف دیگر دولت اقای رئیسی رویای دولت الگو در جمهوری اسلامی است که جامعه ایران را با بکارگیری تمام ظرفیت ها و توانمندی ها در مسیر دستیابی به تمدن اسلامی هدایت نماید. وی ملت ایران را «یاغی»! این استان در شرق ایران واقع شده و مرکز آن، شهر بیرجند است.
این در حالی است که این احتمال وجود داشت که اعضای دولت با هجمهها و اتهاماتی که متوجه آنها میشد در کار خود متوقف شوند و روبه جلو حرکت نکنند.
«مایکل پیلزبری» مشاور غیر رسمی ترامپ میگوید زمانی که رئیس جمهوری پیشین «سیدنی پاول» وکیلی که ادعاهای نادرست ترامپ مبنی بر تقلب گسترده در انتخابات را تبلیغ میکرد و سایر افسانه پردازان انتخاباتی که در برنامه دابز شرکت داشتند را در آغوش کشید و با آنان احوالپرسی میکرد متوجه شد که فاکس نیوز تا چه اندازه در مدار ترامپ و حلقه اطرافیان و و شخص رئیس جمهور قدرتمند است.
در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ نبود مکانیسمی برای تضمین ماندگاری برجام موجب شد او بتواند آمریکا را از برجام خارج کند. برآورد رسانهها حاکی از این است که بایدن با کسب ۳۰۶ رأی الکترال در مقابل ۲۳۲ رأی الکترال ترامپ پیروز شده است. واقع گرایی نوکلاسیک عنوانی است که به مجموعهای از آثار در روابط بینالملل داده میشود که در تبیین سیاست خارجی و فراتر از آن، در توضیح روابط بینالملل، از بسیاری از بینشهای واقعگرایی استفاده میکنند و برآنند که گستره و بلندپروازی سیاست خارجی یک کشور در وهله نخست ناشی از جایگاه آن در نظام بینالملل و بهویژه توانمندیهای آن در حوزه نظامی است؛ اما در عین حال تأکید دارند که ﺗﺄﺛﻳر این توانمندیها بر سیاست خارجی غیرمستقیم و پیچیده است؛ زیرا فشارهای نظام باید از طریق متغیرهای میانجی در سطح واحدها ترجمه شوند؛ به همین دلیل است که آنها نوکلاسیکاند.
سال گذشته میلادی تحقیقاتی مشترک به این نتیجه رسید که این جاسوس افزار از سال ۲۰۱۶ برای جاسوسی کردن از بالغ بر ۵۰۰۰۰ شماره تلفن همراه در بیش از ۵۰ کشور جهان مورد استفاده قرار گرفته است. اوباما، آمریکا را نه به عنوان ملت غیرقابل چشم پوشی بلکه به عنوان رهبری غیرقابل چشم پوشی تعریف کرده و استدلال میکند همانطور که هیچ ملتی نمیتواند به تنهایی با چالشهای جهانی روبرو شود، هیچ چالشی بدون حضور آمریکا نیز قابل حل نیست و رهبری آمریکا را در سند استراتژی امنیت ملی سال 2010 این چنین تعریف میکند: «ما نباید در کالبد یک ولی نعمت رهبری کنیم بلکه باید به عنوان یک شریک همکاری، رهبری کنیم».
اگر تونس موفق به پیمودن مسیر خود شود، نشانهای برای بقیه کشورهای منطقه خواهد بود و اگر شکست بخورد، طرح انجام اصلاحات تدریجی در منطقه حتی از نظر تئوریک ضعیف میشود. چند روز پیش نیز بایدن نام اعضای کلیدی کابینه خود را معرفی کرد که بر اساس اعلام بایدن، «آنتونی بلینکن» رسما به عنوان عهدهدار تصدی سمت وزارت خارجه معرفی شده است.
اوباما مخالفتش با جنگ عراق را با نوشتن اینکه دولت بوش «اقدام یکجانبه نظامی را بر دیپلماسی، نظارت اجباری و تحریمهای هوشمند» ارجح میداند و آمریکا فرصت ساختن حمایت بینالمللی در جهت سیاستهایش را از دست میدهد، اعلام کرد. گرچه بیشتر منتقدان استراتژی منطقهای باراک اوباما معتقدند که اوباما فاقد یک دید استراتژیک است، اما این استدلال، نادرست به نظر میرسد.
این نوشتهها به شدت دولت بوش را نقد میکرد و نقطه ثقل نقدش را بر روی اشتباهات بزرگ استراتژیک در جنگ با ترور قرار میداد. این دو ملاحظه میتواند رفتار آمریکا درقبال کودتای جولای 2013 را توضیح دهد.
یک مامور پلیس در این رابطه گفته است: تعداد این دخترها یک یا دو نفر نیست بلکه تعداد بسیار زیادی از این دخترها وجود دارند که این موضوع را غیر قابل باور کردهاند. موضوع این است که آیا بانک مرکزی ایران مجبور خواهد شد به 1300 آمریکایی غرامت بپردازد یا خیر. این موضع بوش در سند استراتژی 2002 بود که خبر از ظهور دکترین او میداد.
او در دوران ریاستجمهوری «باراک اوباما»، رئیسجمهور اسبق آمریکا یکی از اعضای شورای امنیت ملی آمریکا بود. طبق قوانین آمریکا هر یک از نامزدهای انتخاباتی که بتواند ۲۷۰ رأی الکترال را به دست بیاورد به عنوان رئیسجمهور آمریکا انتخاب شده و مجوز ورود به کاخ سفید را به دست میآورد. به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، پارلمان عراق شب گذشته جدول کاری خود برای انتخاب ریاستجمهوری را اعلام کرد که بر اساس آن، نمایندگان عراقی امروز دوشنبه میبایست به نامزد موردنظر خود برای تصدی منصب ریاستجمهوری رأی دهند؛ با این حال، تحریم این جلسه از سوی برخی از فراکسیونها کار انتخاب رئیس جمهور جدید را سخت خواهد کرد.
صالحی در جلسه علنی مجلس نهم در مهر ماه سال 94 و در جریان مذاکرات مربوط به مذاکرات هستهای فریاد کشیده بود: «والله، والله، والله، در مسائل هستهای نه با کندی روبهرو خواهیم شد، نه با توقف. واقعگرایی عملاً قدیمیترین و مسلطترین نظریه در روابط بینالملل است؛ به نحوی که نوعاً آنچه جریان اصلی روابط بینالملل خوانده میشود همان واقعگرایی است.
پلی که در انتخابات 92 با حمایت این جریان از حسن روحانی یکبار مورد استفاده قرار گرفت. طبق گفته ی جوزف نای، رئیس سابق شورای ملی اطلاعاتی و دستیار سابق وزیر دفاع، جرج بوش سه تغییر اساسی در استراتژی کلان آمریکا به وجود آورد: «کاهش اتکای واشنگتن به متحدان و سازمانهای بینالمللی، گسترش حق دیرینه انجام یک جنگ پیشگیرانه و حمایت از طرح دموکراسی اجباری به عنوان راه حل ﻣﺴﺄله تروریسم در غرب آسیا و شمال آفریقا» (Nye, 2006: 144). وجه مشخصه دکترین بوش، سیاست دستورکار آزادی است که به معنای دفاع از آزادی به عنوان یک جایگزین برای استبداد و گسترش دموکراسی حتی به وسیله ابزار اجبارآمیز، در کشورهایی که توسط رژیم اقتدارگرا هدایت میشوند تعریف میشد.
در تونس، انتخاب اوباما، تغییر سیاست آمریکا بود؛ بر همین اساس به تدریج، حمایت از بن علی را متوقف ساخت و اجازه داد قیام مردم تونس مسیر طبیعی خود را بپیماید. در همین ارتباط، «حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین در تماس تلفنی خود با محمد بن زائد ولیعهد ابوظبی، از توافق میان امارات و رژیم صهیونیستی استقبال کرد.
مقاله در بررسی خود به این نتیجه رسیده است که سیاست خارجی دولت باراک اوباما در آمریکای لاتین به تبع رویکرد نیمکره گرایان دموکرات، نرم، صلح جویانه، و مبتنی بر همکاری در چارچوب بین الملل گرایی لیبرالیستی بوده است.